dimarts, 19 de maig del 2009

... cultura?


Què és cultura?

La cultura és tot. La cultura és allò que ens envola i que fem; és la nostra quotidianitat i alhora tot allò nou. És el que ens fa a cadascú diferents i alhora éssers del mateix món. La cultura ha d’estar al nostre servei, l’hem de crear i gaudir-ne. La cultura ha de ser tot allò que incorporem a nosaltres durant la nostra vida. És tot allò que vivim, sentim, pensem, imaginem... és tot allò bo i tot allò dolent, que ens agrada i que no ens agrada. La cultura és una gran part de la nostra vida. La cultura és basa en les coneixences pròpies, en les tradicions, en les formes de vida, en les opinions... la cultura no és pot sotmetre a judici en cap cas ja que, com he dit, tot el que ens envolta és cultura.

Cultura o cultures?

Cultures, i moltes; totes. És la genialitat d’això que anomenem cultura, que és variada i diversa en cadascú. Sovint parlem de cultures del món; però penso que hauríem de parlar de cultures pròpies, cultures personals.

Per què jo soc una persona culta?

Sí, d’acord amb la meva visió de cultura. Penso que tothom en aquest món és culte a la seva manera. Per tot el que ha viscut i per tot el que és. La cultura se la fa cadascú de la manera que més li plau. Tots som cultes però mai suficientment cultes.

Què és per mi una persona culta?

Una persona culta és aquella persona receptiva, preparada per incorporar tot el que se li ofereix. Des de la persona que més ha estudiat i més sap, fins a la persona més rutinària. La cultura no l’hauria de fer la formació acadèmica, no hauria de ser únicament fruit de l’estudi. La cultura la de fer l’experiència personal; ha de ser la suma de vivències començant per la vida mateixa, la vida al carrer.

Què és per mi una persona inculta?

Una persona inculta és la que és nega al món. La persona que és tanca en ella mateixa i no deixa que li arribi cap estímul, cap percepció exterior. Un fet tan simple com obrir els ulls al matí i mirar el que t’envolta ja hauria de ser una manera de fer cultura.


Què ha de publicitar, analitzar, criticar, la comunicació cultural?

La comunicació cultural hauria de servir perquè la gent pogués expressar-se lliurement i alhora pogués rebre de qui ho vulgui algun tipus d’aprenentatge. Hauria de publicitar les ganes de més en tots els sentits. Hauria de fer apologia d’aquesta cultura accessible a tothom.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada